Traffic-Lights-5000x3260

Verkeerslicht in het maanlicht

Dit is zomaar een verkeerslicht op zomaar een winterse avond. Februari 2019, het is volle maan en er hangt een mistige deken over Rotterdam. Ik pak mijn cameratas en stap in de auto. Ik wil foto’s maken van Rotterdam in de mist. Echter daar kom ik niet aan toe.

Ergens aan de Hoofdweg in Rotterdam Alexander sta ik te wachten voor een verkeerslicht. En ik bedenk me wat ik daar nou eens mee zou kunnen doen in mijn foto’s. Een verkeerslicht. Zo’n ding dat veel mensen vaak irriteert. 😉

Ik zet mijn auto netjes aan de kant en pak mijn statief en camera. Ik zet deze neer pal naast de Hoofdweg. De Hoofdweg is een drukke weg. Er rijden op dat moment redelijk wat automobilisten langs. Gek genoeg wordt er met regelmaat naar mij getoeterd en wordt ik met scheldwoorden bekogeld. Blijkbaar heeft men de indruk dat ik aan het flitsen was ofzo. En dat terwijl mijn camera op dat moment schuin omhoog staat gericht. Ik laat me echter niet afleiden.

Ik kijk langs mijn camera naar het verkeerslicht. Het licht staat op groen. Het groene licht reflecteert op de mist die over de weg hangt. Dan wordt het licht oranje. En daarna rood. Dan zie ik de maan door de mist schijnen. Hoe kan ik al dat licht, van de maan en de kleuren van het verkeerslicht, in 1 beeld vangen?

Ik stel allereerst scherp op oneindig (focal length). Vervolgens zet ik mijn sluiter op de bulb stand, zodat ik zelf kan bepalen hoe lang de sluiter open staat. Nogmaals: de camera staat op statief. En ik heb een afstandsbediening om de sluiter te bedienen. De ISO waarde hoe ik zo laag mogelijk, in mijn geval op 200.

Ik druk op de sluiterknop en wacht 5 seconden. Dan druk ik de knop weer in en de sluiter sluit weer. Ik kijk op het display, maar ik zie alleen het groene licht. De sluiter moet langer open. Ik probeer het opnieuw en wacht nu totdat het groene licht weer op rood staat en laat dan pas los. Ik kijk op het display. De maan is nu superfel en de plaat is overbelicht. Hmmm. Hoe dan? Ik kijk in mijn cameratas. Voorin zit een karton met zwart papier.

Ik probeer het opnieuw. Ik druk weer op de sluiterknop en wacht totdat het groene licht weer op rood staat. Echter nu schuif ik het zwarte karton na iedere 3 seconden even voor de lens, zodat er geen licht in kan. Ik kijk opnieuw op het display en warempel. Het is gelukt! Wauw. De maan is nog wel ietwat overbelicht, maar dat kan ik in de postproductie wel corrigeren.

Thuis aangekomen stop ik het SD kaartje in mijn laptop en open Photoshop Camera Raw. Ik pas de belichting iets aan en zie dat de maan iets uit focus is. Met een simpele basis brush herstel ik de randen van de maan. Daarna laat ik met een slider de kleuren “poppen”. En bijna klaar. Op een nieuw laag haal ik nog met de healing brush wat vlekjes weg en trek ik wat lijntjes recht. En dan… klaar!

Ik heb dan wel niet gemaakt waarvoor ik die avond op pad ging, maar ik wel een beeld wat ik van tevoren nooit had gedacht dat ik die zou maken. En weer iets nieuws geleerd, door te proberen. Want zoals ik mijn kinderen altijd vertel: van proberen kun je leren!

Angelo van der Klift

Angelo van der Klift

Door middel van fotografie en digitale beeldbewerking laat ik werkelijkheid en fantasie samensmelten tot unieke beelden die een verhaal vertellen.
5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x