Er is licht aan het einde van de tunnel.
Er is licht aan het einde van de tunnel.

Iedereen kent het idee wel en heeft het wel eens meegemaakt. Alsof je in een lange donkere tunnel loopt en er geen einde aan lijkt te komen. In welke situatie je ook zit, er is altijd licht aan het einde van de tunnel.

Want soms is het leven wel eens lastig en lijkt die tunnel lang. Maar er eenmaal uit heb je een rugzak aan ervaring en bagage mee, waarmee je verder en vooruit kunt.

Een primeur, anders kan ik het niet noemenDit is mijn eerste officiële artwork waarbij ik gebruik gemaakt heb van artificial intelligence (ai). Lees snel verder, dan leg ik uit hoe.

Het licht in de tunnel

In april van 2023 was ik met mijn gezin in het stadje Trier in Duitsland. Een prachtig stadje met veel oude Romeinse bouwwerken en andere bezienswaardigheden. Waaronder het amfitheater. En in dat amfitheater heb in een tunneltje deze achtergrondfoto geschoten met mijn Iphone 13pro:

trier - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Op zich al een mooi plaatje. Het zonlicht scheen mooi fel door de uitgang van dit tunneltje. Overigens, voor de toeschouwer was het een bijzonder gezicht zag ik achteraf:

unnamed 8 - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Tja, je moet wat voor een foto over hebben he 😉

Waar was ik gebleven? … oh ja, de achtergrondfoto. Die heb ik dus geschoten in dat amfitheater in Trier. Met mijn Iphone. Eenmaal thuis aangekomen besloot ik om het eens grondig anders aan te pakken.

In de nieuwe Beta versie van Photoshop is een nieuwe functie ingebouwd, namelijk “generative fill”. Een AI functie die gebruikt maakt van enerzijds de lagen onder de selectie, en anderzijds van de grote collectie Adobe Stock materiaal. Daarmee creëert Photoshop eigenlijk geheel nieuwe opvulling voor je beeld. Dat heb ik dus nu bij wijze van primeur in dit beeld toegepast. Zie hieronder het beeld met de toevoeging door middel van generative fill.

aigenerated - Beeldmakerij Angelo van der Klift

In het wit zit de originele foto. Eromheen is dus gegenereerd door AI in Photoshop. Een wonderbaarlijke ontwikkeling, die ik vooral als toevoeging op mijn workflow zie. (Check mijn nieuwsbrief over AI)

Toen ik de achtergrondfoto gereed had, besloot ik mezelf in de studio te fotograferen. Maar niet met mijn reguliere apparatuur, zoals camera en flitserset. Nee, ik besloot de belichting te doen door middel van simpele bouwlampen en zaklampen, en de foto te maken met wederom mijn Iphone 13pro.

Laag 0 - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Dit vervolgens selecteren en uitknippen is door een andere AI functie in Photoshop tegenwoordig ook een peuleschilletje. Met één druk op de knop is de selectie gemaakt (nauwkeurig) en kan ik het zo het andere beeld heen slepen. Schaduwen en styling toepassen en de foto is gereed.

Er is licht aan het einde van de tunnel.
Er is licht aan het einde van de tunnel.

Het idee achter de foto is het thema “doorzetten”. Aan het einde van de lange tunnel straalt er licht. En met een rugzak aan bagage kun je je weg voortzetten.

Angelo