logologowhite

Painting with fire

Naast mijn beeldmakerij en muziekmakerij, vind ik het ook heel leuk en ontspannend om te schilderen. Onlangs heb ik een online atelier gemaakt, waar ik straks al mijn schilderijen tentoon kan stellen. En om de website alvast een mooie “hero image” (dat is een afbeelding bovenaan je website) te geven, ben ik gaan nadenken wat dat dan moest worden.

Ik begon met wat kwasten op een tafel, een canvas van een zelfportret en een palet. Natuurlijk ook wat camera’s erbij voor de connectie naar mijn fotografie.

Ik was aan het spelen met mijn RGB videolamp voor de belichting. Ik werkte in een donkere kamer (doka) en had de camera op de bulb stand staan, zodat ik volledige controle had over welke kleuren en hoeveel licht er op mijn onderwerp kwam. Ik probeerde steeds een nieuwe setting.

Ook dit beeld zal ik gebruiken in een samengesteld verhaal-vertellend beeld.

Het zelfportret verving ik voor een leeg canvas. Dit deed ik om de fantasie te prikkelen, het denkproces te stimuleren. Een leeg canvas heeft namelijk oneindig veel mogelijkheden om in te vullen. Het is het begin van een bestseller, een verhaal, een beeld.

Het zaadje was geplant in mijn hoofd en gaandeweg groeide er een idee in mijn hoofd. Zoals dat zo vaak bij mij gaat. En toen gebeurde het. Ik speelde met de videolamp en de sluitertijd. Toen zag ik dit.

De warme tinten achter het canvas. Alsof het zo moest lopen. Ik wist wat ik moest doen: schetsen. Ik stopte met fotograferen en kroop naar mijn tekentafel. Ik schetste het idee grofweg uit. En wat werd dat idee dan?

Daar komen we nu op!

Burning haystacks

Ik wilde een soort van inception foto maken. Een foto in een foto, waar ik de foto ook op de achtergrond van de foto wilde. Heeeel cryptisch inderdaad en een leek maakt er geen chocola van. Ik weet het. En dus zal ik me verder toelichten:

In 2019 maakte ik dit deze foto onderweg in Normandië:

Gewoon een veld met hooibalen. Het was een dag met wisselvallig weer. Vlak ervoor aten we oesters aan de kust en waren op weg terug naar onze vakantiebestemming. Ik reed over een weg en kwam dit tegen. Stopte de auto, stapte uit, klik en reed weer verder.

Thuis aangekomen vond ik dit een prachtig beeld om wat bijzonders mee te doen. Iets met vuur. En dus knutselde ik dit (op mijn vakantiebestemming) in elkaar:

En dit beeld, dames en heren, dit beeld wilde ik voor dit nieuwe project ge…nee herbruiken! Maar ook het origineel, voor de sfeer waarin dit tafereel zich moest afspelen.

Met de schets in mijn achterhoofd, pakte ik weer de videolamp en zette deze op een statief achter het canvas en maakte dé achtergrondfoto:

Als je goed kijkt, zie je mijn statief staan achter het canvas.

En wie mijn werk kent, weet dat ik meestal een subtiele (en soms minder subtiele) vorm van illusie in mijn beelden verwerk. Dat wilde ik hier ook toepassing. Ik had al een idee wat dat moest zijn. Namelijk het vuur en de rook van de hooibalen moest als het ware uit het canvas schieten. Maar ik wilde verder dan dat. Ik wilde dit beeld nog bijzonderder maken. Dus voegde ik nog 2 elementen er aan toe: het vuur op de tafel achter het canvas én een brandende kwast. En zo had ik ook meteen de titel te pakken van dit kunstwerk: Painting with fire.

Wil je zien hoe ik dit beeld gemaakt heb? Bekijk dan deze video!

Abonneer op mijn kanaal!

Ontvang updates zodra er een nieuwe video online komt door te abonneren op hét officiële YouTube kanaal van Beeldmakerij Angelo van der Klift!

Dit artikel is gepubliceerd op 17 februari 2022.