shutterstock 610631507 1 - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Alles over pixels en vectoren

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar het verschil tussen pixels en vectoren? Duik met ons in de fascinerende wereld van digitale beelden en ontdek hoe deze twee elkaar ontmoeten en verschillen. Ontdek de magie achter pixels en de eindeloze mogelijkheden die vectoren bieden. Klaar om je creatieve horizon te verbreden? Lees snel verder in deze blog Alles over pixels en vectoren!

Pixels en Vectoren : de Pixels

Een pixel is een afkorting voor “Picture Element”. Het is dus een deel van een beeld. Een digitaal deel. En met heel veel van die pixels kun je dus een beeld opbouwen. Een pixel is opgebouwd uit nummers, en die nummers vertellen de computer welke kleur die pixel moet hebben.

Resolutie: Eén pixel is een enkele gekleurd punt op het beeldscherm van een computer. Het aantal pixels dat een scherm kan opbouwen is bepalend voor de resolutie van het scherm. Hoe meer pixels het scherm aankan, hoe scherper het beeld zal zijn. Zie deze blog alles over hoe je beeldscherm werkt.

Maatvoering: Pixels worden gemeten per inch. De maatvoering is dus ppi (pixels per inch). Hoe meer pixels per inch, hoe scherper de resolutie. Uiteraard is de afstand van de kijker tot het beeldscherm van belang hierbij.

Bits & Bytes: Pixels kunnen worden opgebouwd uit subpixels. Die zorgen voor kleur en intensiteit, waardoor de pixel een bepaalde kleur kan aannemen. Die kleur beschrijven we met bits. Het aantal bits per pixel bepaald het aantal verschillende kleuren die een pixel kan aannemen. Met 1 bit kan 1 pixel alleen aan en uitgezet worden, dit noemen we monochromatisch. Er is dan geen kleur aanwezig. Met 8 bits (1 byte) kan een pixel al 256 kleuren aannemen. Met 16 bits wordt dit al 65.536 kleuren, en met 24 bits kan een pixel maar liefst 16,7 miljoen kleuren aannemen. Een pixelbestand is te herkennen aan de extensie, bijvoorbeeld .jpg .png of .gif

Dus met andere woorden: heel veel pixels bij elkaar zorgen voor een beeld. De pixels hebben een bepaalde grootte. Zoom je diep in op de foto, dan zoom je in op pixels en worden deze groter (typische vierkante blokjes) en dus onscherper.

pixels en vectoren
Pixels en Vectoren

Pixels en Vectoren: de Vectoren

We weten nu wat pixels zijn. Maar wat zijn dan vectoren?

In de wereld van drukwerk worden veelal vectoren gebruikt voor bijvoorbeeld het printen van een logo. Waarom? Omdat vectoren onveranderd scherp blijven wanneer je ze vergroot (of verkleind). Dit komt omdat vectoren bestaan uit wiskundige berekeningen, kengetallen. Maak je een hoek, dan heeft die een bepaalde aantal graden. Maak je een lijn, dan heeft die een bepaalde lengte. Maak je het beeld groter, dan zullen de paden (de rondingen, hoeken, etc.) worden herberekend naar het nieuwe formaat, zodat de verhoudingen gelijk blijven en deze vervolgens gevuld worden met de kleuren.

Voorbeeld: ik wil een shirt laten bedrukken met mijn logo. Een kleine versie van het logo op de borst en een grote versie van het logo op de achterkant van het shirt. Zou ik een pixelbestand gebruiken, dan zou dit tot problemen leiden. Het kleine logo zou onduidelijk kunnen zijn, maar met name het grote logo zou er niet mooi op komen te staan. Vandaar dat drukkerijen altijd in dat soort gevallen met vectoren werken. Het vergroten van het logo gaat dan zonder kwaliteitsverlies. Het blijft scherp.

Dus een vector bestand is een grafisch beeld dat oneindig groot en oneindig klein kan worden gemaakt zonder kwaliteitsverlies. Een vector bestand is te herkennen aan de extensie, bijvoorbeeld .ai of .eps .

Volg me op deze kanalen voor meer content over fotografie en beeld!

Meer over kleuren en dergelijke te weten komen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

Nieuwsbrief Algemeen

Diensten


Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Algemeen

Contact