5 Angelo van der Klift HeadshotPro - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Een (Linkedin) headshot van jezelf door middel van AI?

Onlangs werd ik door een collega getipt over een nieuwe AI tool: HeadShotPro. Als fotograaf sta ik niet per se sceptisch tegenover dit soort ontwikkelingen. Zoals een bekende Nederlandse sportman ooit zei: elk nadeel heb z’n voordeel. In dit geval is het wel goed om te onderzoeken welke gevolgen deze ontwikkelingen hebben en hoe ik er als fotograaf mijn voordeel mee kan behalen.

Get professional business headshots in minutes with our AI-photographer.

Een AI fotograaf. Zo wordt het in de markt gezet. Maar is dat zo? Nee, niet echt natuurlijk. Er is geen echte fotograaf en er wordt ook niet gefotografeerd. Een AI beeldmaker zou dan nog meer op zijn plek zijn. In die zin is er dus enige vorm van misleiding sprake.

Upload photos, pick your styles & receive 120+ headshots

Zo werkt het. Je maakt een selfie, upload deze, je kiest een stijl en even later ontvang je de foto’s. Ik heb het getest…

Je kiest een pakket. Ik heb het kleinste pakket gekozen. Vervolgens betalen. Kan via Pay Pall of Creditcard. Daarna upload je een aantal foto’s van jezelf. Er staat bij: Upload your best photos. Bad upload = bad results!

Vervolgens attenderen ze nog op het volgende

  • The AI only knows you from your photos.
  • If you use old photos, you’ll look like your older self.
  • The AI will train on things recurring most often.
  • Most frequent used emotion, light exposure etc will be applied.
  • This also applies to silly faces, not looking at the camera, etc.
  • Input quality equals output quality.

Vervolgens kies je de gewenste achtergrond. Dit kan een tuin zijn, een boekenkast, een kantoor, en ga zo maar door. Ik koos voor een café. Daarna vraagt het systeem wat voor kleding je aan wilt. Ik koos een grijs pak. Niet iets wat ik in mijn kast heb hangen.

Daarna moet je foto’s uploaden. En daar zit al een addertje onder het gras. Je moet ten minste 17 foto’s uploaden. Gezien het bovenstaande eisenpakket, is dat nog best veel.

Ik heb deze foto’s geüpload:

image - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Vervolgens klik je op akkoord en dan gaat het systeem aan de slag. In mijn geval kan het tot 2 uur duren voordat de foto’s gereed zijn. Ik ben benieuwd.

Eerst mijn ervaringen tot dusver.

Dit is momenteel één de meest moderne manieren voor het maken van een headshot (een profielfoto). Hier komt geen enkele interactie met een fotograaf van pas, alles verloopt digitaal. Je krijgt snel (na een paar uur) resultaat. En de kosten zijn laag (in mijn geval 29 dollar).

Maar dan, het resultaat…

Tja. En dan ontvang je een mailtje met de mededeling dat het resultaat gereed is. Ik log in op mijn account en ik kijk enigszins met gefronste wenkbrauwen naar het resultaat. Kijk je mee?

Door de ogen van de consument

Als consument zijnde was ik op zoek naar een fotograaf voor een professionele portretfoto van mezelf voor mijn C.V. en Linkedin. Maar om kosten te besparen en omdat ik het niet zo leuk vind om voor de camera te staan, heb ik ervoor gekozen om in plaats van een echte fotograaf een machine te kiezen om mijn foto’s te “produceren”.

In plaats van poseren voor een camera en studiolampen, moest ik nu op zoek gaan naar een reeks foto’s van mezelf. Dat was niet de bedoeling, want ik vind het nooit zo leuk om voor een camera te staan. Daarom koos ik immers voor een machine. Maar goed, logisch dat de machine wel iets nodig heeft waarop ik sta afgebeeld uiteraard.

Maar wat ik mis is interactie. Juist door die interactie ontstaat een sfeer. En in die sfeer ontstaan foto’s met échte emoties. Dat mis ik in het resultaat. Sterker nog, soms lijkt het niet eens op mij…

Ik blijf achter met een gevoel van “goedkoop is duurkoop”…

Studies over consumentengedrag en economie suggereren dat consumenten vaak prijsgevoelig zijn en geneigd zijn om kosten en baten af te wegen bij het nemen van aankoopbeslissingen. Terwijl de lage kosten van AI-fotografie aantrekkelijk kunnen zijn, kan de uiteindelijke kwaliteit van de gegenereerde foto’s een belangrijke factor zijn bij het bepalen van de algehele waarde voor de consument.

Door de ogen van de fotograaf

We kijken er nu met een andere bril naar. De bril van de fotograaf. Of eigenlijk de lens moet ik zeggen.

De consument hierboven heeft natuurlijk hartstikke gelijk. Er is geen enkele interactie tussen fotograaf en model, waardoor het zijn “menselijkheid” verliest. Verschillende studies in de psychologie van beeldverwerking hebben aangetoond dat menselijke interactie en emotie cruciale elementen zijn voor het vastleggen van authentieke en aansprekende foto’s. Het gebrek aan interactie met een menselijke fotograaf kan resulteren in portretten die koud en emotieloos aanvoelen, waardoor ze minder effectief zijn in het overbrengen van de persoonlijkheid van het onderwerp.

De AI probeert het zo realistisch mogelijk te benaderen, maar het is steeds net niet. Sterker nog, in het proces moet je kiezen voor de kleding, maar eigenlijk kies je hier een set foto’s van een persoon die hiervoor model heeft gestaan. Die gaan mee de AI mangelmolen in. Daardoor ontstaat iets vreemds. Kijk hier maar eens naar.

image 1 - Beeldmakerij Angelo van der Klift
image 2 - Beeldmakerij Angelo van der Klift
image 3 - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Ik heb hier nu drie voorbeelden uitgehaald en voorzien van een aantal opmerkingen. Zaken die een leek ook kunnen zien. Maar daarnaast zie ik nog meer zaken die opvallen:

  • Gezicht is soms veel te gladjes.
  • De haartjes van mijn baard zijn soms niet goed uitgesneden.
  • De kleur van mijn gezicht ten opzichte van de rest van het lichaam (al beginnende bij de nek) klopt helemaal niet.
  • Om een “blik” te veranderen lijkt het systeem soms ogen van anderen te gebruiken (op basis van specificaties kleur ogen). Dit geeft soms een nogal vreemde blik. Zelfde met de mond.

Hoewel AI-algoritmen steeds geavanceerder worden, hebben ze nog steeds beperkingen als het gaat om het genereren van realistische beelden. Studies over beeldverwerking benadrukken dat AI-systemen moeite kunnen hebben met subtiele details zoals gezichtsstructuur, haarlijnen en kleurtinten, wat kan leiden tot onnatuurlijke of zelfs verontrustende resultaten.

Onderzoek naar technologische vooruitgang en innovatie wijst op het voortdurende evolutieproces van AI-algoritmen en hun mogelijke impact op de fotografie-industrie. Hoewel de huidige resultaten misschien niet voldoen aan de verwachtingen, kunnen toekomstige verbeteringen in AI-technologie leiden tot meer geavanceerde en nauwkeurige fotobewerkingstools.

Door de ogen van de liefhebber van AI

De ontwikkelingen rondom AI gaan hard. Ik kan me voorstellen als deze specifieke AI app zich verder ontwikkeld, en de resultaten worden beter, dat er dit zeker een uitkomst is voor een groep mensen die snel een profielfoto nodig hebben. Je zult bij gebruik van de tool wel naar specificaties op zoek gaan, die zo dicht mogelijk bij zelf komen. In dit voorbeeld heb ik een grijs pak gekozen. Dat past niet echt bij mij. En dat zie je terug in het resultaat.

1 Angelo van der Klift HeadshotPro - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Vooralsnog is eigenlijk het overgrote deel niet echt bruikbaar voor mijn Linkedin of CV. In mijn ogen is er eigenlijk maar 1 foto die enigszins bruikbaar is.

En voor 29 euro moet ik dan wellicht ook niet zo zeuren, maar toch bekruipt mij het gevoel nog steeds van “Goedkoop is duurkoop”.

En niet alleen omdat de meeste foto’s niet bruikbaar zijn, maar vooral omdat het simpel Photoshop knip en plakwerk lijkt. In dit “bruikbare” plaatje lijkt het alsof mijn hoofd van één van mijn foto’s is uitgeknipt en geplakt op een foto van heel iemand anders. De reden waarschijnlijk dat mijn hoofd hier niet in verhouding met het lichaam lijkt.

Bijzonder hoe iedere foto wel iets herkenbaars heeft maar toch niet lijkt.

En tot slot

Je moet nogal wat foto’s (in mijn geval 17) uploaden om tot een resultaat te kunnen komen. De foto’s worden allemaal gekoppeld aan je account opgeslagen in een database. Die database staat op een third party server ergens in de USA, zo is op de website te vinden. Dat zet bij mij toch wel wat vraagtekens. Meeste mensen lezen geen uitgebreide privacyverklaring en uploaden tegen betaling foto’s. Wat gebeurt daar vervolgens mee? Ik trof een button aan om alle resultaten die zijn gegenereerd te verwijderen, maar niet de origineel geüploade foto’s.

Het gebruik van AI in fotografie roept ethische en privacyvragen op, met name met betrekking tot het verzamelen, opslaan en gebruiken van persoonlijke gegevens. Wetenschappelijk onderzoek naar AI-ethiek benadrukt het belang van transparantie, gegevensbescherming en toestemmingsvereisten bij het ontwikkelen en implementeren van AI-systemen, vooral wanneer ze betrokken zijn bij het verwerken van persoonlijke foto’s en informatie.

Meer weten over dit onderwerp? Abonneer!

2024 – Nieuwsbrief Algemeen

Diensten


Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Algemeen

Contact