DALL·E 2022 09 27 21.08.57 a flying house above the clouds with moon in the background and a little airballoon - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Kunstmatige intelligentie gebruiken voor het maken van beeld en kunst

Onlangs schreef ik al dat ik met kunstmatige intelligentie aan de slag ben gegaan om beeld te creëren. In deze blog kijken we naar de verschillende a.i. aanbieders die ik inmiddels de revue heb laten passeren.

Midjourney

angelotus god on a sofa 69099920 7d62 47da 8d3c 3ec96c292484 - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Midjourney is een a.i. bot die je alleen kunt gebruiken met een Discord account. Je kunt het gratis proberen door je aan te melden en vervolgens in de newbie kanalen een prompt op te geven. Een prompt zijn een serie woorden waaraan het gewenste beeld moet voldoen. Midjourney gaat dan aan de slag voor je en geeft je vier resultaten, die je of kunt gebruiken voor 4 nieuwe opties, of om er 1 ervan verder te verfijnen.

Wil je meer opties en snellere opbouw? Dan zul je een betaald account moeten aanvragen.

Mijn ervaring? Ik vind de resultaten fraai. Het is niet hyperrealistisch, maar meer artistieke kunst. Maar dan wel vrij gedetailleerd. Kleurstellingen zijn mooi, complementair en licht klopt over het algemeen ook. Resultaten van mijn promptsprojecten zijn verbluffend, zeker als je er net mee begint. In deze foto heb ik de achtergrond door Midjourney laten maken en heb ik als test er een snelle Photoshop van gemaakt met een model. Wat mij betreft heeft deze combinatie best wel potentie voor meer.

angelotus old church in desert sunset 7a60eb2d 85f5 4603 8164 6625601b154a 1 - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Nightcafé

xxVGXhMMTRSQ8IINtcpw 1 WPWW1 2x 1 - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Nightcafé is ook een mooie en leuke a.i. image generator. Ook hier kun je met prompts werken, maar kun je ook foto’s combineren met de stijl uit een andere foto of kunstwerk. Dagelijks krijg je 5 nieuwe credits waarmee je aan de slag kunt, of tegen betaling kun je meer credits kopen.

Mijn ervaring? De resultaten zijn artistiek, maar niet altijd even bevredigend. Daar waar je bij Midjourney een beeld verder kan verfijnen en verbeteren, lijkt dezelfde functie hier vooralsnog het initiële beeld te verslechteren. Neemt niet weg dat het ook hier erg leuk spelen is met prompts. Ik heb ook een beeld van de Markthal hier ook gecombineerd met de stijl van een schilderij, daaruit kwam dit resultaat:

hQd0HyIS8g9EXxM7LVIh 10.582x - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Ik wil dit echter geen kunstmatige intelligentie noemen, maar meer een soort van Photoshop Action. Er wordt immers niet echt een volledig nieuw beeld gemaakt uit een paar steekwoorden. Toch blijft dit ook bijzonder hoe snel en gemakkelijk een dergelijk beeld gemaakt kan worden.

Dall-E 2

Hier kun je alleen op uitnodiging mee aan de slag. Het is niet open voor het grote publiek, althans nóg niet. Je kunt je aanmelden en vragen om een uitnodiging. Bij mij duurde het 2 dagen en ik had de uitnodiging binnen. Voordeel? Je start met veel meer credits dan de voorgaande a.i. bots. Daarna krijg je maar 15 credits per maand en alles daarboven koop je bij.

DALL·E 2022 09 27 20.52.38 a giant old oak tree on a foggy hill in moonlight with mushrooms in front mystical - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Dall-E 2 werkt ook met prompts, maar meer promptzinnen. Je kunt je ook laten verrassen door de computer, maar dan zit er niks meer van jou als artiest meer in. Dat vind ik zelf niet echt interessant.

Ook hier vind ik mooie resultaten best moeilijk bereikbaar. Ook lijkt deze a.i. de prompts vaak niet heel lekker te verwerken tot een mooi beeld. Maar ga je er wat verder mee aan de slag, dan kun je zeker tot hele mooie resultaten komen.

DALL·E 2022 09 27 21.21.56 - Beeldmakerij Angelo van der Klift
DALL·E 2022 09 27 21.08.57 a flying house above the clouds with moon in the background and a little airballoon - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Mijn ervaring? Het is een fijne gebruikerservaring, maar de resultaten zijn niet direct verbluffend. Maar ga je er wat dieper in, dan kunnen je resultaten echt gaaf zijn.

Deep Dream Generator

Ik heb mij laten vertellen dat deze a.i. beeldgenerator van Google is. Het is gratis (tot x aantal credits) wanneer je je hebt aangemeld. Hier kun je bestaand beeld een andere stijl geven, net zoals bij Nightcafé. In dit geval heb ik een beeld van Dall-E 2 gecombineerd met een bestaande stijl uit de deep dream generator, en daar kwam dit resultaat uit:

- Beeldmakerij Angelo van der Klift

Deze generator heeft mijn minste voorkeur. Het werkt niet op of nog niet op basis van prompts en daarnaast vind ik de verschillende resultaten van mijn testjes niet echt bijzonder of logisch. Het ziet er maar middelmatig uit. En echt heel fijn werkt de website ook niet echt. Het is snel, het is makkelijk, maar het heeft niet de gebruikerservaring die je zou willen. Maar omdat Google er (naar horen zeggen) achter zit, zou dit wel potentie kunnen hebben. Maar tot dusver niet mijn favoriet.

Conclusie (tot dusver)

Wat mij betreft kan a.i. niet tippen aan fotorealistische kunst. Tegelijkertijd staat dit eigenlijk nog in de kinderschoenen. Ik verwacht dat ik over 2 jaar vanaf nu a.i. veel vaker zal combineren met fotografie en Photoshop, Blender etc. om mijn beelden te creëren. Het heeft zeker potentie tot hele bijzondere en unieke beelden. Maar uiteindelijk ben je afhankelijk van hoe een machine jouw input interpreteert. Je hebt het resultaat dus niet zelf in de hand, althans niet geheel. Ik zal het zelf daarom nooit als vast onderdeel gebruiken van mijn beeldmakerij, maar meer als een middel.

Midjourney heeft mijn inziens nog de beste resultaten, echter manifesteert deze zich als een Discord kanaal en werkt dat niet echt gebruikersvriendelijk, je hebt kennis nodig van Discord om je weg te kunnen vinden, en dat vond ik zelf nog vrij lastig om daar de vinger op te krijgen als nieuwkomer.

Tot dusver vind ik Nightcafé de “winnaar”. Het werkt het fijnst, je kunt er dagelijks mee testen (je krijgt iedere dag credits), de resultaten zijn snel gemaakt en de resolutie is behapbaar.

What’s next?

In mijn volgende blog zal ik 2 of 3 generators tegen over elkaar zetten met dezelfde prompts en andere uitgangspunten en zal ik dieper op de vergelijking in gaan. Daarnaast ga ik dieper in op de mogelijkheden die dit biedt als beeldartiest. Niks missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

Abonneer op mijn nieuwsbrief!

Nieuwsbrief Algemeen

Diensten


Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Algemeen

Contact