YouTube Thumbnails - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Yes, eindelijk staat mijn nieuwe website live!

Een beetje fotograaf kan tegenwoordig niet meer zonder een website. Immers, tegenwoordig schieten we voornamelijk digitaal, en leveren we foto’s veelal ook digitaal. Maar nog belangrijker, we communiceren ontzettend veel digitaal. Ook als ik iemand spreek, verwijs ik óók altijd even naar mijn website. Bijvoorbeeld voor mijn portfolio’s, zoals die voor portretfotografie. Mijn website was wat verouderd én niet op ieder device evengoed leesbaar. Daarom werd het tijd voor een nieuwe website.

Een nieuwe website, waarom?

Waarom een nieuwe website? Daar kan ik talloze redenen voor noemen. Vindbaarheid is één van de belangrijkste, maar ook laadsnelheid, responsitiviteit op verschillende apparaten, en nog veel meer. De vele redenen lees je in de blog. Een nieuwe website lanceren is bovendien een flinke klus. En vanaf vandaag staat de nieuwe website live.

CMS keuze

Al sinds 2002 werk ik met WordPress als content management systeem. WordPress is begonnen als blogging software, maar groeide al snel uit tot een volledig cms. Met een grote community die bijdraagt aan de ontwikkeling, is WordPress één van de meest gebruikte cms pakketten ter wereld. Ik weet er mijn weg heel goed in te vinden, en heb vele ontwikkelingen meegemaakt, zoals de overstap van een WYSIWYG editor naar het Gutenberg systeem. Ik heb gewerkt met pagebuilders, en ben daar ook weer vanaf gestapt. Want Gutenberg is inmiddels tot een volwaardig pagebuild systeem gegroeid.

WordPress wordt regelmatig uitgebreid met verbeteringen en nieuwe features. Soms worden plugins “native”, wat betekent dat de functionaliteit binnen het WordPress platform wordt opgenomen. WordPress kent ook wel nadelen. Zo is het regelmatig doelwit van hackers en zorgen plugins regelmatig voor problemen. Maar die nadelen worden ook steeds beter aangepakt.

WordPress is veelzijdig. Je kunt er als blogger direct mee aan de slag. Maar als bedrijf kun je de functionaliteiten naar elke wensen uitbreiden en customizen.

Voor mij is het een optelsom om blijvend gebruik te maken van WordPress. Ik ben er bekend mee, de software is altijd up to date. De community is groot, dus eventuele problemen zijn snel verholpen. En last but not least: het is gratis. Met uitzondering van een aantal geavanceerde plugins die ik specifiek voor mijn bedrijf gebruik. Maar ook die zijn niet heel duur.

Wensenlijstje aangepakt

Zoals gezegd: CMS keuze blijft dezelfde. Maar ik had wel wat wensen, ten opzichte van de vorige website.

  • SEO proof: ik moet goed vindbaar worden op Google. Ik ben daar dit jaar al mee gestart, maar het huidige design én inhoud worden soms nog niet gecrawld door Google.
  • Zo weinig mogelijk negatieve impact op mens en milieu. Ik wil dat mijn website het energieverbruik tot een minimum beperkt en zo bijdraagt aan een schonere leefomgeving. Dus keek ik naar de hosting, de techniek en het design van de website.
  • Meer waardevolle content voor mijn volgers. Ik wil beter kunnen analyseren en bijsturen waar nodig. Dus kijk ik de komende tijd naar een betere implementatie van analysesoftware, zoals Google Analytics in combinatie met Tag Manager. Zo kan ik zien wat werkt en wat niet.
  • Betere weergave van mijn beelden. De vorige website gaf mijn foto’s niet altijd evengoed weer. Ik wil dat mijn website beelden optimaal weergeeft, zonder dat de snelheid van de website wordt aangetast.
  • Responsive website. Ik wil dat de website op alle devices goed leesbaar is. en dat dit ook zo wordt gezien door PageSpeed Insights.

SEO proof

Persoonlijk vind ik SEO (Search Engine Optimalization) een ondoorzichtelijk landschap van allerlei elementen die invloed hebben op de vindbaarheid van je website. Het is inmiddels een vak apart. De tijd van de eerste zijn die iets over een onderwerp post en daardoor bovenaan komen, is inmiddels wel voorbij. Je moet, zeker als fotograaf, van heel goede huize komen, wil je op pagina 1 terecht komen. En toch stel ik mezelf dat ten doel. Ik wil binnen 1 jaar bij mijn gekozen doelgroepen in relevante zoekopdrachten bovenaan komen.

Om deze doelstelling te behalen, heb ik afgelopen halfjaar onderzoek gedaan naar de vindbaarheid en de belangrijkste elementen die daar invloed op hebben. Ik heb gekeken naar hoe ik sommige van die problemen kon oplossen met een goede plugin. Daarbij is mijn keuze gevallen op RankMath. Deze plugin helpt mij content beter te schrijven. Met een handige checklist zie ik of de content goed is opgebouwd en of aan alle elementen is gedacht. En ik kan er meer mee. Want alleen goede content betekent nog geen goede SEO.

Positieve impact op omgeving

Mijn tweede wens is dat mijn nieuwe website een positieve bijdrage levert aan mijn omgeving. Anders gezegd: ik wil bewuster kijken naar wat de impact is van mijn website op mens en milieu. In eerste instantie betekent dat ik heb gekeken naar de hosting. Snelheid en betrouwbaarheid is belangrijk. Hosting moet bekend zijn met WordPress en daarop zijn ingericht. En de hosting moet innoverend zijn, ook op het gebied van milieu en maatschappij. Op dit moment ben ik klant bij Antagonist en de ervaringen zijn erg fijn.

Antagonist kent een uitgebreide dashboard en downtime is echt minimaal. Ze hebben meerdere datacentra die zorgen voor stabiliteit. Hoe het bedrijf omgaat met milieu en maatschappij is mij echter nog niet duidelijk. De komende tijd zal ik dat verder onderzoeken.

Maar alleen kijken naar hosting is niet alles om een positieve impact op de omgeving te maken met een nieuwe website. Ook het design kan bijdragen aan energiebesparende maatregelen. Dit is dan ook één van de redenen om over te stappen naar een donkere achtergrond. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een donkere modus minder energie kost, dan een lichte modus. Voordeel is bovendien dat mijn foto’s er nu meer uitspringen dan hiervoor.

En wat niet veranderd is dat mijn nieuwe website natuurlijk het startpunt is en blijft voor het impact maken met beeld.

Meer waardevolle content

Ik kan mij natuurlijk niet in tienen splitsen. Naast het fotograferen, beeldbewerken en alles rondom mijn bedrijf (zoals marketing, sales, ICT, Website, beleidsmaker, financiële huishouding en administratieve werkzaamheden) heb ik een baan als marketeer en een zeer belangrijke baan als vader en man van mijn gezin. 🙂 Dus moet ik keuzes maken en prioriteiten stellen. Als ik content maak, dan moet die écht waardevol zijn voor de lezer. Dit vergt onderzoek, testen, uitproberen en opnieuw proberen. En feedback van de lezer (jij dus) is dan heel belangrijk. Dat helpt mij weer beter te worden in het maken van content. Of dat nou een blog is, een beeldarchief item, of een YouTube video. Feedback zie ik graag!

Eén van de onderwerpen die ik verder ga uitdiepen, zodat jij ook op een makkelijke manier met fotografie aan de slag kunt is “Fotografie uitgelegd”. De basics, en vele leuke tips en tricks, waar je wat van opsteekt! Later meer daarover.

Nieuwe website
Fotografie uitgelegd

Betere weergave van mijn beelden

Dit was mij eerder een doorn in het oog. Mijn nieuwe website moet een gallery zijn voor mijn beelden. Ik besteed soms weken aan één enkel beeld. Dan wil ik wel dat die op de allerbeste manier getoond wordt op mijn website. En dat was dus niet het geval.

Daarom heb ik mijn nieuwe design afgestemd op het optimaal afbeelden van mijn foto’s. Ik heb daarbij vele website afgespeurd en veel uitgeprobeerd. Uiteindelijk heb ik mij laten inspireren door YouTube. Het geeft een heldere gebruikerservaring en voor vele bekend te navigeren. Maar most important: mijn beelden komen er zo goed op. En bijkomstig voordeeltje: ik wil meer video’s maken, en met dit design kan ik dat heel makkelijk integreren.

Responsive website

Een website wordt tegenwoordig op allerlei verschillende apparaten bekeken. Van een mobieltje, tot aan Ipads, Smart TV’s en ouderwetse PC’s. Uit onderzoek blijkt dat mijn website het meest wordt bekeken op een mobiel en op laptops. Dan moet de website daar ook wel op zijn ingericht. En dat was niet het geval.

Mijn vorige website scoorde op PageSpeed een score van 31 op mobiele weergave. Niet best dus. Dat moest echt beter, aangezien de meeste bezoeken op mijn website via een mobiel plaatsvinden. Inmiddels is de score 63, en er komen volgende verbeteringen aan, wat de gebruikerservaring (en SEO) flink zal verbeteren.

Live, en nu verder?

Nu de nieuwe website live is, betekent dat niet dat ik nu klaar ben. Een website is altijd in ontwikkeling. Komende periode zal ik verschillende pagina’s herschrijven en verbeteren. En zal ik sommige probleempjes die opduiken ook herstellen. En natuurlijk onder andere het SEO stuk verder verbeteren en uitbreiden.

Heb je vragen of suggesties? Laat het me écht weten! Elke input is gewenst. Gebruik het formulier hieronder!

Algemeen Contactformulier