Tips, Fotoshoot

7 Praktische tips voor een fotoshoot

Heb je binnenkort een fotoshoot? Dan heb ik een aantal praktische tips samengesteld voor je, waarmee je goed beslagen ten ijs komt en zo de fotoshoot een succes wordt.

De échte praktische tips voor een fotoshoot

Kledingkeuze

Dit is uiteraard afhankelijk wat voor type foto je laat maken. Ik beperk mij in dit kader alleen tot een portretfoto voor Linkedin. In korte broek komen is dus geen probleem, want je wordt in de regel vanaf borsthoogte gefotografeerd. 😊 Bovenkleding met een printje of iets dergelijks is meestal niet aan te raden. Het liefst draag je een egaal kledingstuk met een warme tint kleur. Het liefst geen wit! En ook geen streepjes. Dit kan afleiden op een foto. Uiteindelijk wil je de focus op jou hebben en niet afgeleid worden door drukke kleding of accessoires.

Kies iets waar jij je comfortabel in voelt. En neem meerdere items mee, zodat je samen met je fotograaf kan kijken wat jou het beste past.

Sieraden

Vermijd te veel sieraden! Een mooie ketting is voldoende, mits deze niet te groot en te opvallend is. Dat leid alleen maar af op een foto. Is je haar korter en draag je joekels van oorbellen? Kijk dan eens in de spiegel of dit niet teveel afleidend is.

Kappersbezoek

Het is zeker aan te raden om voorafgaand aan jouw fotoshoot nog even naar de kapper te gaan. Het is dan zeer aan te raden dit niet een dag voor de fotoshoot te doen, maar plan dit beter een week of 2 weken voor de fotoshoot in. Met name in de zomer waar de huid toch wat verkleurd is. Als je dan je haar laat knippen, dan kun je dus onverkleurde randjes huid zien en dan heeft dat nog genoeg de tijd om “bij te kleuren”.

Denitzah 01 Beeldmakerij Angelo vander Klift 4895 - Beeldmakerij Angelo van der Klift
Collin Drabbe Portret nov 22 scaled 1 - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Mannen: neem een scheerapparaat mee

Deze tip is met name voor de mannen 😉 Neem je scheerapparaat mee naar de fotoshoot. Dan heb je keus in welke look bij jou het beste uitkomt. Wil je (een beetje) ongeschoren op de foto, dan doen we dat eerst. En kun je daarna rustig scheren en voor een tweede “gladde” look gaan. Let er overigens bij het scheren op, om dit goed en secuur te doen. Neem ook eventueel een aftershave of een baardbalsem mee, zodat de huid sneller herstelt. Dit scheelt een hoop retoucheren in de nabewerking.

Make-up

Ik fotografeer mensen het liefst zo naturel mogelijk (althans voor de zakelijke profielfoto’s 😉 ). Draag je altijd make-up, draag dat dan ook bij de shoot. Zo niet, dan niet. In Photoshop kan ik altijd nog wat zaken bijwerken/retoucheren. Puistjes verhullen met een dikke plakkaat make up is dus in de regel niet aan te raden. Foundations met titaniumdioxide en zinkoxide zorgen ervoor dat je nogal bleekjes kan overkomen op de foto. Kies dan liever voor een foundation op synthetische basis.

Mascara kunnen de wimpers extra accentueren. Dat staat erg mooi op de foto. Maar doe het niet over-de-top. Maak bovendien gebruik van een goede mascara, en breng het aan met een goede roller. Het zou jammer zijn als je op de foto staat met wimpers die als vlaggetjes aan elkaar geplakt zijn.

Portretfotografie Rotterdam Nesselande
Portretfotografie, Linkedin fotografie, Praktische tips voor een fotoshoot

Wees fit!

Dit klinkt misschien heel logisch, maar meeste mensen denken hier niet over na wanneer ze naar een fotoshoot gaan. Wanneer je een goede foto wilt hebben met een zelfverzekerde uitstraling, zorg en dan ook voor dat je fit bent op het moment van het maken van de foto.

  • eet en drink gezond de dag voor én op de dag van de fotoshoot. Je ziet het terug op de foto als jij je ongemakkelijk voelt omdat je buik aan het rommelen is 😉
  • ga op tijd naar bed voor de fotoshoot. Slaap voldoende, zodat je uitgerust op de set komt. Je wilt toch ook niet met diepe wallen een rood-doorlopen ogen op de foto? 😉
  • Neem een flesje water mee voor als je dorst krijgt tijdens de fotoshoot, wanneer je niet zeker weet of de fotograaf dit in huis heeft (ik zorg altijd voor mijn gasten, dus bij mij is er altijd een flesje water voor je aanwezig!). Droge mond, droge lippen, het is ongemakkelijk en dus niet bevorderlijk voor jouw foto!

Tot slot: neem de tijd

Neem de tijd voor je fotoshoot. Die tijd is nodig om je te laten wennen aan de fotograaf, aan de lampen, aan de hele setting, enzovoorts. Het is iets wat je niet dagelijks doet en dus kan het onwennig zijn. Genoeg tijd nemen voor een fotoshoot zorgt ervoor dat je uiteindelijk ontspannen op de foto staat. Plan je fotoshoot ook niet vlak voor je vakantie, of iets vergelijkbaars, waarbij je een hogere stresslevel hebt (alles moet op tijd af, druk druk druk).

Stress is niet goed voor een ontspannen foto, logisch toch? Kan het dan toch niet op een ander tijdstip, zorg er dan in ieder geval voor dat je genoeg tijd incalculeert voor de fotoshoot zelf, zodat je dan wel even de tijd hebt om “bij te komen”. Ik heb een kwartier tot een half uur de tijd voor je ingepland. In de regel is dit voldoende.

Wil je een keer bij mij op de foto, bijvoorbeeld voor je profielfoto op Linkedin of je C.V.? Neem gerust contact met mij op.

Algemeen Contactformulier

Diensten


Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Algemeen

Contact