Tip 1: lijnenspel
Pak je camera en ga je stad of dorp in en zoek een aantal plekken, waar je kunt spelen met diepte, perspectief en lijnenspel. Bouw zo een serie van foto’s op met een lijnenspel, horizontaal, verticaal, diagonaal, of wirwar aan lijnen. Zoek originele locaties op die je vrijelijk mag fotograferen. Vooraf even onderzoek plegen op internet is een pré.
Hoogbouw is zeer geschikt om met lijnen te spelen.
Tip 2: fotografeer je huisdier
Dat arme beestje zit ook maar thuis, kan ook niet naar de winkels of bioscoop. Dus gun je huisdier dan ook eens een leuk verzetje als model voor jouw portfolio. Pak een warm kleedje waar Bello op kan liggen, hang er een ander kleedje achter en je hebt al een studio. En met een paar lampen kun je je beste vriend ook nog eens mooi belichten.
Zorg dat je de aandacht kan trekken, bijvoorbeeld met een snoepje bij de hand.
Tip 3: Maak een multi-jij foto
Dit is ook leuk om te doen. Zet je zelf op de foto, maar dan een veelvoud van jij. Wat heb je nodig?
- Een camera met timerfunctie
- Een statief
- Photoshop of ander bewerkingsprogramma (beginnersniveau)
Laat je statief steeds op dezelfde plek staan, maar ga bij iedere foto op een andere plek zitten. Laad daarna alle foto’s als lagen boven elkaar in Photoshop en veeg per foto weg wat je er niet op wilt hebben. Het heeft een beetje oefening nodig, maar je kunt er hele creatieve dingen mee doen.
Tip 4: Oefen eens met stockfotografie
Gewoon leuk om eens lekker mee bezig te zijn. Stockfotografie is een ander type fotografie, dat je niet meteen in de vingers hebt. Het lijkt soms makkelijker dan het is, zeker als je al een beetje je eigen stijl ontwikkeld hebt. Veel heb je niet nodig. Kies een onderwerp en probeer dat eens op verschillende manieren in beeld te brengen. Dat kan zowel thuis als lekker op locatie.
Tip 5: Maak een stilleven
Een stilleven maken is ook écht een hele leuke bezigheid. Wil je een mooi stilleven maken? Kies dan eerst een onderwerp. Wat wil je op de foto zetten? In dit voorbeeld had ik een prachtige bos bloemen over en heb deze gebruikt om samen met wat attributen deze als stilleven op de foto te zetten.
Pak een tafeltje om iets op te leggen. Een paar kleedjes of lakens om als achtergrond te gebruiken. En pak wat decoratief spul om je foto mee op te smukken. Hier een aantal voorbeelden van stillevens.
Belangrijk is om hier goed de tijd voor te nemen. Denk je stilleven uit. Vind originele props uit je eigen arsenaal of keukenkastje en ga lekker aan de slag. Blijf je stilleven verbeteren, net zoals een schilder dat zou doen.
Tip 6: Maak een “Levitation” foto
Ben je een amateur of beginner? Of gevorderd? Maak niet uit, dit kan iedereen met de juiste middelen. Pak een stevig krukje, je statief en je camera en trek je mooiste kloffie aan, want we gaan naar het bos. OF het strand. Of de binnenstad, maakt niet alles. Als het maar leuk op de foto staat. Mag ook in je achtertuin, maar wees voorzichtig op het balkon.
Zet je statief neer en monteer je camera erop. Zet de timer op 10 seconden en tel mee van 10 naar 0, terwijl je jezelf op het krukje zet, liggend bij voorkeur en rek je uit. Loop terug mét het krukje naar je camera en maak nog een foto zonder jou en het krukje. In Photoshop leg je de foto’s op elkaar en werk je met een penseel het krukje weg én voila. Je hebt je eigen zweeffoto gemaakt. Levitation Photography noemen we dat.
Tip 7: Fruit fotograferen
Leuk én lekker! Fruit fotograferen. Dit kun je op je gemakje thuis doen, met al je huis tuin en keuken middelen. Deze foto hierboven heb ik gemaakt met 2 ikea bureaulampjes, een aardbei en een satéprikker. Uiteraard haal je in Photoshop nog even de satéprikker weg en je hebt een hele mooie foto van je favoriete fruit.
Nog leuker is om deze techniek verder toe te passen en te combineren met “levitation” fotografie, zoals in het voorbeeld hieronder.
Tip 8: Maak een lockdown selfie
Al weken lang mogen we niet naar de kapper. Al weken lang komen we haast niet buiten. En het lijkt erop dat het nog weken zal duren. Goed moment om jezelf als model te gebruiken. Inmiddels heb je via Amazon of Bol.com een statief in huis gehaald om alle vorige tips te proberen, dus met dat statief gaat het helemaal goed komen in je eigen thuisstudio.
Optie 1: Trek je beste lockdowntenue aan, scheer je niet, en maak de foto direct nadat je net uit bed bent gestapt. Voor het leukste resultaat.
Optie 2: kies je favoriete karakter uit je favoriete film en probeer je zelf als dat karakter vast te leggen op de gevoelige plaat.
Tip 9: Beweging vastleggen
Dit is vooral leuk om te doen in de avonduurtjes. Ben je een nachtbraker? Dan is deze tijd een extra leuke uitdaging! Ook hier is weer een statief nodig. En wat ook handig is, is een afstandbediening, of een triggerkabel om je camera mee te bedienen. Dit zorgt ervoor dat je camera zo min mogelijk beweegt. Zet je camera op de bulb stand.
Ga naar een plek waar er veel beweging te vinden is. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een bushalte om de hoek. Komt de bus de hoek om, klik dan op je trigger en laat pas los als de bus voorbij is. Het is trial en error, learning by doing, dus probeer gewoon een keer of 10 een bus op de foto te zetten. Kost je even wat tijd, maar door steeds iets aan te passen in je settings en de setting, krijg je supertof resultaat.
Tip: volg mijn YouTube kanaal, want in 2022 ga ik nieuwe video’s maken over avondfotografie!
Tip 10: Ga er lekker op uit!
Het is weliswaar lockdownseizoen, maar dat neemt niet weg dat je ook wel eens even naar buiten mag met je camera. Daar doe je niemand kwaad mee, zolang je natuurlijk de RIVM maatregelen in acht neemt 🙂
Ik vind het zelf erg fijn op het strand en met dit weer levert dat heel bijzondere plaatjes op.
Want zo is het, gewone foto’s zijn soms ook gewoon mooi! Dus ga er vooral op uit. Haal die frisse neus. Maak die wandeling. Beweeg en ontdek! En natuurlijk: abonneer op mijn nieuwsbrief voor meer van dit soort handige blogs!