Firefly lightwaves in a endless universe of mirrors 3034 scaled - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Wat is licht eigenlijk?

Wat is licht? Licht is belangrijk in fotografie. Zonder licht zijn je foto’s immers zwart. Zonder licht dus geen foto’s. Licht is dus een belangrijk, doch overwegend onopvallend fenomeen. Wat is licht nou eigenlijk? In deze blog probeer ik je uit te leggen wat licht nou precies is.

Wat is licht: Wat we licht noemen

Licht is eigenlijk wat ervoor zorgt dat we dingen kunnen zien. Het is een soort straling bestaande uit elektrische en magnetische golven die door de ruimte bewegen. Denk aan het elektromagnetische spectrum met verschillende golflengtes en frequenties. Alleen een klein deel daarvan kunnen wij als mensen zien, en dat noemen we dan licht. Nou ja, zien?

Hoe we licht zien

We zien licht omdat onze ogen gevoelig zijn voor elektromagnetische golven, ook bekend als lichtgolven. Dat werkt zo.

De kleur die we zien, hangt af van de golflengte van het licht. Kortere golflengtes lijken blauw, langere lijken rood. Het hele scala van kleuren dat we kunnen zien, vormt het zichtbare lichtspectrum. Andere dieren zien mogelijk andere delen van het elektromagnetische spectrum, zoals bijen die ultraviolet licht waarnemen.

licht, wolken, lichtbronnen, wat is licht

Elektromagnetische straling

In de natuurkunde wordt licht vaak gezien als elektromagnetische straling die zichtbaar is voor het menselijk oog. Maar er zijn ook andere vormen van elektromagnetische straling, zoals radio- en microgolven, infraroodstraling, ultraviolette straling, röntgenstraling en gammastraling.

De snelheid van licht is behoorlijk indrukwekkend, ongeveer 299.792 kilometer per seconde in vacuüm. Wat ook interessant is, is dat licht zich gedraagt als zowel golven als deeltjes, volgens de kwantummechanica. En dit concept van licht speelt een grote rol in verschillende wetenschappelijke gebieden, zoals optica, astronomie, fysica en technologie.

Hoe kun je licht beïnvloeden?

Licht kan op diverse manieren worden beïnvloed. Enkele voorbeelden hiervan zijn.

Het begrijpen van deze principes stelt je in staat om licht op creatieve manieren te manipuleren voor verschillende toepassingen, zoals kunst, fotografie, wetenschap en technologie.

Dus op de vraag “Wat is licht?” kunnen we concluderen dat licht:

  • Elektromagnetische golven zijn
  • Elektromagnetische deeltjes zijn

Diensten


Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Algemeen

Contact