header 2 scaled - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Hoe combineer ik mijn fotografie met AI?

Het is een vreemde tijd voor de fotograaf. De ontwikkelingen rondom artificial intelligence in beeld en beeldbewerking vliegen je om de oren. Dus, hoe combineer ik mijn fotografie met AI? Ik vertel het je in deze blog.

Een stukje duiding

Toen ik vorig jaar AI aan het ontdekken was in mijn vakgebied, was ik blij verrast. Sindsdien gaan de ontwikkelingen in een duizelingwekkend tempo. Voor de leek. Maar voor de kenner is AI eigenlijk al een heel stuk langer aanwezig.

Mogelijkheden

Ai was dus al langer aanwezig, dan dat het nu populair is. Denk bijvoorbeeld aan de “snel retoucheertool” in Photoshop. In feite doet dat hetzelfde als de “Generative fill tool” in Photoshop, met als verschil dat de laatstgenoemde gebruikt maakt van verschillende opties en databases. Die tool is dus een stuk uitgebreider. Het verschil zit hem vooral in het resultaat. De resultaten van de generative fill tool zijn zo veel uitgebreider en indrukwekkender dan de snel retoucheertool, dat we echt in een andere tijd terecht zijn gekomen voor wat betreft beeldbewerking.

Wat nog veel indrukwekkender is, is dat je nu op basis van een “prompt” (een tekst opdracht) een beeld vanaf nul kunt laten genereren. Dat kun je bijvoorbeeld doen bij Midjourney, Nightcafe, Dall-E, en tegenwoordig ook bij de bekendere mainstream merken als Adobe (Firefly), Shutterstock en Canva. En de resultaten zijn soms echt verbluffend.

Gemaakt in Adobe Firefly, met de prompt "paardje in het midden van een festival"

De toegankelijkheid van deze middelen neemt ook met de dag toe. In mijn blog ga ik niet in op elke tool die beschikbaar is in de markt, want dat zijn er velen.

Ik heb er zeker wel een tal van opties gebruikt, maar waar ik blij mee ben is dat ook Adobe nu een heel toegankelijke tool heeft met Adobe Firefly, in combinatie met de AI mogelijkheden in Photoshop en Premiere Pro. Dat biedt weer een hele nieuwe dimensie aan het beeldmaken.

Achtergrondafbeelding

Denk in mijn geval bijvoorbeeld aan een achtergrond afbeelding voor een idee dat ik wil gaan uitwerken. Voorheen was ik soms uren bezig met alleen al het uittekenen van een idee. En daarna uren met zoeken naar geschikte locaties voor een achtergrond foto. Soms betekende dat extra kosten voor huur en dergelijke van een dergelijke locatie.

Firefly een verlaten strand op een onbewoond eiland 5386 - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Dit kan een achtergrond afbeelding zijn voor één van mijn composities, gemaakt in Adobe Firefly

Wat mij betreft, op dit moment, is dat nog steeds geen verleden tijd. Maar. Het proces veranderd met AI wel. En ik heb het echt over het proces om tot een beeld te komen. En niet het beeld zelf. Waarom? Lees snel verder, want ik leg je graag uit waarom ik van mening ben dat AI vooralsnog niet in staat is om de creatieve geest van de gebruiker te evenaren, over te nemen, te begrijpen.

What a great way to stagnate human imagination.

Uniekheid van de maker

Ik heb in 2018 en 2019 een onderzoek gedaan naar de herkenbaarheid van mijn beelden. Daaruit bleek dat onder andere mijn social media volgers mijn beelden herkennen uit duizenden. Ook al hadden ze dat beeld nog niet eerder gezien. Mijn stijl is dus bewezen herkenbaar. Dat is waar mijn klanten voor kiezen.

A.i. kan tot dusver niet door mijn ogen kijken. En zien wat ik zie, zoals ik het ervaar en uiteindelijk zoals ik het vastleg, op mijn manier. En hoe ik het nabewerk, vanuit mijn perspectief. Dat is mijn uniekheid, en zoals bij veel fotografen die hun eigen herkenbare stijl hebben ontwikkeld. Waar vaak jaren overheen gaan voordat ze tot dat punt gekomen zijn.

Daarom zie ik a.i. vooral als een hulpmiddel in bepaalde situaties waarin je bezig bent met het creëren van beeld. Maar ik zie het zeker niet als een vervanging voor de beeldmaker. Bovendien, a.i. heeft ook nieuwe inspiratie nodig om beelden te creëren. Zou dat stoppen, dan zou a.i. zichzelf op den duur gaan herhalen. In die zin kun je zachtjes kunnen stellen dat er niet echt sprake is van een “intelligence”, maar van een algoritme. Maakt de techniek niet minder krachtig of bijzonder, maar écht intelligent is het niet. Vooralsnog niet. Knap. Dat wel.

Firefly een camera op een statief in de drukke straat in een grote stad s avonds in de regen 5626 - Beeldmakerij Angelo van der Klift

Voor mij is Artificial Intelligence toegepast op beeldmaken vooral een hulpmiddel. Een hulpmiddel om een idee snel op papier te hebben. Een hulpmiddel om sommige assets snel te “maken”. En een hulpmiddel om mijn creativiteit een boost te geven.

(Disclaimer: deze blog is geschreven volledig zonder gebruik te maken van AI, met uitzondering van bijbehorend beelden).

Diensten


Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Algemeen

Contact