logologowhite

Mijn bijdrage aan Christmas Wish

BTS_makingof_2022

Impact maken met beeld

Sinds 2016 draag ik mijn steentje bij aan Christmas Wish van The Heart Project. Met dit mooie initiatief worden zieke kinderen in ziekenhuizen over de hele wereld tijdens de kerstdagen op unieke wijze op de foto gezet. 

Ik leg je graag uit wat Christmas Wish precies inhoudt en waarom ik vrijwillig hieraan mijn tijd en energie met veel liefde besteed. En in het verlengde daarvan hoe ik dit verder vormgeef in het goed doen met beeld.

Compositing Photography

In 2013 begon ik met een bijzondere richting in de fotografie, waarin ik mij nog steeds beweeg. “Compositing Photography” is nog steeds de vage titel die deze richting vorm geeft. In feite is het door middel van fotografie en digitale beeldbewerking een idee uitwerken tot één realistisch, of surrealistisch, geheel. Je kijkt daarbij naar licht, schaduw, kleur en perspectief. In dit genre kun je goed je ei kwijt voor wat betreft je fantasie. En laten kinderen nu barstensvol met fantasie zitten. Die doelgroep was dan ook de eerste waarvoor ik een opdracht mocht doen.

Winter_2014_voor_gebruik_op_internet-1024x683-1

Thema's

Sinds die tijd zet ik elk jaar vele kinderen, zelfs hele klassen vol, op een bijzondere wijze op de foto. Vele thema’s zijn al de revue gepasseerd: oud hollandse spellen, superhelden, piraten en prinsessen, sprookjes, halloween, enzovoorts. En elke keer weer ervaar ik zoveel plezier en energie wanneer ik al die kids op de foto zet. Ik word dan zelf ook weer een beetje kind.

Knuffel op de kiek

Zo ontstond in 2016 het idee “Knuffel op de Kiek“. Een workshop waar ik de kinderen op een leuke en interactieve manier leerde zelf hun eigen knuffel te fotograferen voor een greenscreen, waarna ik die vervolgens in een scene zette in Photoshop. De kinderen vonden het geweldig. Later dat jaar, in 2016,  gebeurde er ook iets bijzonders helemaal aan de andere kant van de wereld: Australië. 

CB4951A6-9522-4CED-B1C2-0BA8EBD9F6CD
Karen Alsop, iniatiefneemster

The Heart Project

Met Story Art was fotografe Karen Alsop in Melbourne met dezelfde tak van sport bezig als ik: composite photography. Zij was inmiddels al The Heart Project gestart om deze bijzondere vorm van fotografie in te zetten voor het goede doel. Ik raakte in contact met haar vanuit gemeenschappelijke interesse. Later dat jaar (in 2016) vroeg ze me aan te sluiten bij een nieuw initiatief: Christmas Wish. Daarmee wilde zij een magische kerst geven aan kinderen die noodgedwongen de kerstdagen in het ziekenhuis moeten doorbrengen.  

Mijn bijdrage

De eerste 2 jaar is mijn bijdrage beperkt gebleven bij het maken van achtergronden voor de edits en het leveren van stockmateriaal. Vanaf 2018 vroeg Karen mij als celebrity editor om voor enkele kinderen unieke artworks te maken. Helaas brak in 2020 de coronapandemie uit, waardoor we onmogelijk de ziekenhuizen konden aandoen. Toch stonden we in die tijd niet stil. Karen spendeerde veel tijd en energie in het smeden van een solide plan voor sponsoren en het inmiddels wereldwijde team van editors. Zij kreeg daarbij hulp van Charm Hauraki en andere vrijwilligers, die de organisatie verder hebben geprofessionaliseerd. En met nieuwe technieken zoals onlangs uitgebrachte Hoverlay konden we er toch voor zorgen dat de kinderen en hun ouders een nog grotere bijzondere ervaring kregen.  

Video afspelen

Ook afgelopen jaar heb ik mijn bijdrage geleverd als celebrity editor. Dit keer heb ik het iets anders aangepakt dan voorgaande jaren. Al in juni ben ik gaan nadenken over een nieuw idee voor het beeld voor Christmas Wish 2022. Dat resulteerde in een zoektocht door mijn foto database. Ik stuitte op een foto die ik in 2019 maakte in Perigieux in Frankrijk van een huisje op palen. In oktober heb ik Karen gevraagd of zij een kindje wilde zoeken die voor dit idee geschikt was en mee zou willen werken. Een nieuwe vorm van internationale samenwerking om tot een beeld te komen. Geweldig hoe dit heeft uitgepakt. Het beeld heeft Karen als cover voor dit jaar gebruikt. Zie de hele video van Christmas Wish 2022 hier.

Vrienden van Sophia

Goed doen met beeld. Dat is mijn motto in 2023. En daarom heb ik besloten om minstens 2x een beeld te maken voor het goede doel. Ik reserveer daarvoor een deel van mijn inkomsten. Zo dragen mijn klanten indirect ook bij aan het goede doel.

Daarom heb ik voor de foto met het superaapje van de Vrienden van Sophia, Knuffel op de Kiek uit 2016, weer eens uit de kast gehaald. Op initiatief van Rotterdammers 4 Rotterdammers werd in januari 2023 samen met de donerende bedrijven van Vrienden van Sophia een record bedrag opgehaald van ruim 220 duizend euro. Dit beeld heb ik (in samenwerking met Ecclesia) gemaakt voor het bedankdiner en natuurlijk als gift voor het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. 

Het superaapje van de Vrienden van Sophia

Meer informatie of samenwerken?

Ik werk graag toe naar een duurzame samenwerking om dit initiatief verder vorm te gaan geven. Dit kan door sponsorschap of door een andere vorm van samenwerking. Ik ga graag met je in gesprek hierover!

Beeld Op Maat